Heinäautomaatti hevoselle tärkeiden käyttäytymistarpeiden toteuttamisen tukena

Hevosella on luontaisia käyttäytymistarpeita, joita sen pitäisi päästä toteuttamaan voidakseen hyvin. Jos hevonen ei pääse toteuttamaan näitä käyttäytymistarpeita, se aiheuttaa yksilöllisesti stressiä. Stressaantunut hevonen taas oppii huonommin, saattaa kehittää käytösongelmia, eikä hevonen voi hyvin. Tämä saattaa edesauttaa jopa sairauksien kehittymistä.

Hevosen käyttäytymistarpeisiin kuuluvat mm. 

  • syömis- ja juomiskäyttäytyminen
  • liikkumisen tarve
  • levon tarve
  • sosiaalisen käyttäytymisen tarve
  • kehon huolto 
  • lämmönsäätely

Hevosen ruoansulatuselimistö on herkkä häiriöille. Se on kehittynyt eri tavalla kuin meidän ihmisten. Vatsahappoja esimerkiksi syntyy koko ajan. Tämä aiheuttaa sellaisen haasteen, että vatsa ei saisi olla tyhjänä pitkiä aikoja. Muuten hevoselle aiheutuu kivuliaita vatsahaavoja happojen päästessä polttamaan herkkää limakalvoa, kun korsirehu ei ole sitomassa happoja ruoan sulattamiseen.

On tutkittu, että hevonen ei saisi olla yli 4-6 tuntia ilman heinää, joka on sen tärkein ravinnonlähde ja luonnollisinta ruokaa hevoselle. Pidemmät tauot voivat aiheuttaa vatsahaavoja.

Aiemmin suositeltiin vapaata heinää vatsahaavojen välttämiseksi tai niiden hoidon tueksi, mutta nykyisin tiedetään, että tämä sopii harvalle. Vapaa heinä nimittäin aiheuttaa useimmille hevosille seuraavan ongelman, joka on ylilihavuus ja sen aiheuttamat terveyshaitat, kuten metabolinen oireyhtymä, kaviokuume jne.

Paras olisi, jos hevonen ei olisi ilman heinää yli neljää tuntia. Joidenkin eläinlääkäreiden mukaan öisin voisi olla myös yksi pidempi tauko. Sekään ei saisi olla yli 6 tuntia. 

Tämä asettaa tietysti haasteita, kun meidän ihmisten pitäisi saada nukkuakin ja harvalla on päivisinkään aikaa olla ruokkimassa hevosta, varsinkaan kahdeksan kertaa vuorokaudessa. 

Yksi hyvä ratkaisu tähän on heinäautomaatti. Meillä käytetään Haytechin Haymatic-4- automaattia.

Heinäautomaatin avustuksella voit asettaa sellaiset ruokinta-aikataulut kuin itse haluat ja hevosesi tarvitsevat. Voit säätää niin ruokintavälit kuin ajan, minkä hevoset kerrallaan saavat heinää. Hevosille voi asettaa jopa 12 ruokintakertaa vuorokauteen.

Hevoselle tärkeää sosiaalista käytöstä tulee samalla toteutettua hevosten syödessä laumassa. Lauman tulee tietysti olla yhteensopiva, jotta sen jäsenet eivät aiheuta ylimääräistä stressiä jollekin jäsenelleen ruokintatilanteessa tai muuten.

Liikkumisen tarvetta voi edistää asettamalla resursseja, kuten ruoka, vesi, katos, erilaiset maastot eri puolille hevosten ulkoilutilaa. Jos kaikki nämä löytyvät yhdestä ja samasta tarhan nurkasta, voi liikkuminen jäädä vähäiseksi. Eri resurssien etsiminen ja saavuttaminen ovat oiva keino lisätä liikuntaa niiden välillä.

Myös seura lisää liikkumista hevosten leikkiessä ja toteuttaessa muuten sosiaalista käytöstään. Usein hevoset ovatkin laumaeläimenä samalla puolella tarhaa porukalla. Laumassa eläminen on hevoselle luontaisinta elämään. Yksin tarhaaminen voi olla stressaavaa. Silloin pitäisi olla vähintään kavereita heti aidan takana. 

Liikkumista lisää myös se, että automaatilla ei päivystetä samalla tavalla kuin vapaan heinän ollessa tarjolla, vaan siitä lähdetään automaatin kiinni ollessa liikkumaan muualle.

Heinäautomaatin hyviin puoliin kuuluu myös heinähävikin väheneminen, koska automaatista ei heinää jalkoihin juurikaan tipu ja nekin muutama tippuva korsi siivotaan automaatin kiinni ollessa nopeasti hevosten suihin. 

Heinäautomaatti on loistava apuväline hevosen lihavuuskunnon sopivana pitämisessä hevosen ruoansulatuselimistön terveyttä vaarantamatta. Oikein käytettynä sillä saadaan myös tuettua useampaakin hevosen lajityypillistä käytöstä.

Mervi Pakola

Hevostaito Akatemia
Hevosten kouluttaja ja kuntouttaja. 
hevoshierojan at, 
eläintenkouluttajan at, 
international diploma of equine osteopathy

https://hevostaitoakatemia.fi/oppitunti/tervetuloa/